dijous, 29 d’agost de 2013

LA LLIBERTAT REPICA FORT

La campana Llibertat, projecte de l'ANC Garrotxa, ja és una realitat

Avui, dijous dia 29 d’agost, a la foneria Rifer S.L, de Riudellots de la Selva, s’ha creat la campana Llibertat. Ha estat un acte emotiu i especial. Històricament la fosa i creació de campanes era un gran esdeveniment social per la repercussió que tenen aquests instruments en la vida de les persones i dels pobles. Aquesta vegada no ha estat diferent i són moltes les persones que ja han mostrat l’interès per l’esdeveniment. 

L’hora assenyalada per a la fosa, com s’ha fet sempre al llarg de la història,  ha estat a les 12 del migdia, tradicionalment l’hora de l’Àngelus.

Han participat a l’acte, a més a més de la coordinadora i integrants de l’ANC Garrotxa, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, la Sra. Carme Forcadell, el Sr. Josep Maria Corominas com a vicepresident de l’Associació de Municipis per la independència, l’alcalde de la Vall de Bianya, Sr. Santi Reixach, l’alcalde de St. Jaume de Llierca, Sr. Ferran Puig, l’alcalde de Castellfollit de la Roca, Sr. Moisès Coromina i el Vicepresident del Consell Comarcal el Sr. Josep Berga.

Cal recordar que la campana està finançada gràcies a l’apadrinament, a través de Verkami.com, de persones, entitats, empreses i administracions que fan els seus donatius per internet. En aquests moments ja s'han superat els 3.000 euros recollits i més 200 mecenes ja han entrat a la llista de privilegiats que gravaran el seu nom al jou de la campana. El projecte estarà obert fins al dia 16 de setembre, data en la qual l’organització haurà recollit els 6500 euros necessaris. A banda de les aportacions per Verkami, les persones interessades poden fer apadrinaments en metàl·lic posant-se en contacte directament amb els membres de l’ANC Garrotxa o en els següents establiments d’Olot:
  • Llibreria Drac
  • Llibreria Sala
  • Quiosc el Gurn (Plaça mercat provisional)
  • Papereria Morchon
  • Quiosc el Parc (Plaça Clarà)
Tot i que el projecte va començar amb un caire comarcal són nombroses les persones de tot Catalunya que s’han adherit a la proposta i cada vegada hi ha més “Campaners i Campaneres de la Llibertat”, disposats a col·laborar en el projecte d’arreu del país.
La presentació en societat de la campana i el seu primer repic serà el dia 5 d’octubre com a cloenda de les activitats del “4 barres i 1 estrella” que està preparant l’ANC Garrotxa.

Està previst que la campana arribi a Olot en cercavila, des del Firalet fins a la Plaça Major, amb un espectacle itinerant que ja prepara el grup garrotxí de correfoc i espectacles pirotècnics Pim, pam, pum Foc.

A la plaça Major, després dels parlaments, la campana sonarà per primera vegada. S’està estudiant la possibilitat que les campanes més properes a la plaça responguin a la crida de la Llibertat també amb els seus repics.

El toc de la Llibertat serà un repic especial. Xevi Pallàs, conegut músic de la comarca, estudiós del món de les campanes i director de l’Escola Municipal de Música està composant un toc especial per a l’ocasió.

Després del toc de la Llibertat el públic assistent cantarà, amb l’ajut de les corals locals que s’han adherit a l’acte, el Cant de la Senyera i els Segadors.

Tot plegat un acte senzill però emotiu que vol ser un símbol més per defensar el dret a decidir del nostre poble i un pas més cap a la creació d’un Estat propi.

Abans no se li trobi un lloc adequat per instal·lar-la, la campana Llibertat voltarà per tots els municipis de la comarca que ho sol·licitin. De moment la població de les Preses ja ha manifestat l’interès de donar-li acolliment a partir del mes de novembre.

La campana Llibertat farà història i sonarà fort i clar durant el procés que estem vivint però també ho farà cada any, en una data assenyalada per celebrar la independència de Catalunya, un cop aconseguida.

ALTRES DADES INTERESSANTS

La campana.
64 cm. de diàmetre, 150 Kg de pes.

L’empresa RIFER SL-ROCAFER SL és una empresa dedicada a la fabricació, restauració i electrificació de campanes i rellotges monumentals. El seu gerent Joan Riera ens ha assessorat en tot moment per la realització del projecte i agraïm la seva col·laboració.

L’empresa està lligada històricament amb l’antiga Foneria Barberí d’Olot.

Procés de construcció
(Informació extreta de la pàgina web de l’empresa)
  1. Per construir una campana és necessària la consecució de diversos motlles que, gràficament, es podrien representar com un barret dins d’un altre.
  2. El procés s’inicia amb la fabricació del nucli del motlle mascle -moll o ànima- mitjançant materials ceràmics que donaran lloc al vas o buit de la campana.
  3. A continuació es modela una falsa campana -camisa- amb un gruix de fang i cera que determinarà el gruix de la campana real.
  4. Seguidament s’elabora el tercer motlle: la capa, el negatiu de la forma externa, on s’introduirà la colada de bronze a una temperatura de 1200ºC.
  5. Finalment, un cop refredat, es poleix i s’afina i ja està a punt per sonar.